вторник, 29 януари 2013 г.

Руски пряники с Английски чай




 Руска рецепта с английски чай, може да Ви се струва нещо не много добро като комбинация, но на мен ми хареса.


Пряники по рецепта на Веси Казакова!   
http://sladkoisoleno.blogspot.com/2012/11/blog-post_6.html
  Обикновено когато погледнеш нещо за хапване, имаш определени очаквания за вкуса, но тези сладури надминаха всички мои очаквания.



Необходимите продукти:
3 ч ч брашно, 1 яйце, 50 мл мед , 50 мл вода, 1 ч ч(200 мл) захар, 1/2 ч л сода, 1/2 ч л подправки (канела, кардамом , кориандър), 50 мл олио.


Смесете водата, захарта и меда в тенджерка или касерола и разтопете на котлона не оставяйте да завира . Отстранете като се е разтопило всичко и добавете 1/2 от брашното и оставете да се охлади. Замесете с останалите продукти и оформете топчета колкото орех. Подредете в тавичка с разстояние между тях. Печете на 200 градуса за около 15 минути в зависимост от вашата фурна. Не препичайте, защото се втвърдяват.


За глазурата: 4 с л захар, 2 с л вода , 1 с л сок от лимон. Захарта и водата се слагат в  малък съд да заврат оставят се да поврат 5 минути след това се добавя лимоновият сок.  Намазват се сладките, които са леко охладени.


Ако успеете да ги скриете някъде да изсъхнат и да ги затворите в кутия за една нощ ще се насладите на уникален вкус и аромат, ако не ще си направите още една доза като мен докато ги няма домашните любимци.

Да Ви е сладко!




понеделник, 28 януари 2013 г.

Кифлички със сусамов тахан и глазура






Бели кифлички с тахан мармалад и глазура по желание.


 Необходимите продукти: 1 яйце, 250 мл прясно мляко,100 гр захар, 1 ч л портокалова кора, 1/2 кубче мая, 5 с л олио, 1 к л сол,1с л екстракт ванилия, 4 с л сусамов тахан ванилия, брашно (около 650гр) за средно меко тесто .
Сложете маята с млякото, 1 ч брашно и две лъжици захар да кипне. Замесете тестото с останалите продукти . Оставете да почине и разделете на две топки, всяка топка разточете на кора с дебелина 0.5 см нарежете на 16 парчета като торта. Сложете мармалад на широката част на всяко парче и завийте внимателно за да не изтече пре печенето. Оставете да се навдигнат намажете малко с водичка и печете на 180 градуса до зачервяване.
След като изстинат залейте с глазурата.


За глазурата: 100 гр бял шоколад и 30 мл прясно мляко. Затоплете млякото и сложете шоколада да се разтопи напъно, оставете малко да се охлади и залейте кифличките.


Докато изстиват, ако не бъдат нападнати от малки и големи ръчички, може и да останат няколко за да ги глазирам.


 


 След като стегне глазурата можете да украсите с черен шоколад . 






неделя, 27 януари 2013 г.

Кифлички със сусамов тахан




Кифлички ухаещи  толкова изкусително, че накараха мъжа ми да стане рано в неделя сутрин.



Необходимите продукти: 1 яйце,1/2 кубче мая, 250 мл мляко, 2 с л какао, 3-4 с л сусамов тахан, 3 с л олио, 1 ванилия, 1/2 лимонова есенция, брашно за меко еластично тесто около 600 гр, 150 гр захар, 1 к л сол.
За плънката локум или шоколад.
За поръсване захар и сусам.



Разтворете маята в млякото, добавете 2 с л захар и 1 ч брашно. Оставете да се вдигне. Омесете тестото с останалите продукти. Оставете за 1 час да се навдигне и разделете на 2 топки. От всяка топка разточете кора и нарежете на 16 парчета. сложете по половин локумче и завийте на кифличка. Отново оставете да втасат и намажете с яйце , поръсете с захар и сусам и печете на 180 градуса.  


Вторият вариант направих с шоколад вместо локум.



Направете ги рано, ако искате да събудите домашните любимци без да мрънкат. Да Ви е Сладко!


събота, 26 януари 2013 г.

Какаови пастички с ябълки и крем




Експериментите в кухнята нямат край! Това са пастички две в едно. Събрах две рецепти и се получи нещо много, много вкусно.  Нямах търпение даже да изчакам да се стегне перфектно крема и ги нападнахме трябваше да снимам бързо преди да са изчезнали.


Необходимите продукти за блата : 4 яйца 1 ч ч захар, 1 ч ч брашно, 1/2 бакпулвер, 1 ванилия, 2 с л олио, 3 ябълки, 1/2 ч ч кафява захар, 1/2 ч л канела, 1 с л какао.
Яйцата се разбиват със захарта, добавят се олиото и сухите съставки. Ябълките се почистват и настъргват, поставят се върху хартия за печене и се поръсват с кафявата захар и канелата. Поливат се с тестото и се пекат на 180 градуса за около 25-30 минути. Като извадите блата обърнете, отстранете хартията и оставете да се охлади. Разрежете на половина.


За крема: 800 мл прясно мляко, 1 натурално царевично нишесте, 50 гр масло, 5 с л захар, 100 гр бял шоколад, 1 ванилия. Кипнете млякото и сварете нишестето, докато е горещо добавете маслото и шоколада. Бъркайте докато се разтопи.  Залейте блата с крем и оставете отново да се охлади и стегне.
Захлупете двете половини, като залепите крем с крем, и нарежете на пасти.
За глазурата : 50 мл прясно мляко, 100 гр натурален шоколад, затоплете млякото и добавете шоколада, бъркайте докато се разтопи и стане гъста глазура.
Залейте с глазура, поръсете с ядки шам фъстък или бадеми и готово имате страхотен лек десерт.  Да Ви е сладко!


Познахте ли кои рецепти съм комбинирала?

петък, 25 януари 2013 г.

Салата с червено цвекло



Витаминна бомба, така и казвам на тази салата. Свежа и вкусна, децата нещо не могат да приемат цвета на червеното цвекло , но като опитат им харесва. 

 Една глава червено цвекло, 3 моркова , 1 портокал, лимонов сок, зехтин, сол, черен пипер пожелание. Настъргавате цвеклото и морковите, почиствате портокалите, да нямат ципички и готово. Залейте с лимонов сок и зехтин и овкусете със сол и черен пипер. Да Ви е сладко!

Салата с авокадо


Свежа салата първи опит с авокадо, но не и последен. Подходих с много голямо недоверие към този плод, той ме спечели и ще има още проби.
  
 Нищо сложно, за една такава салата са ви необходими: 1 авокадо, глава лук, 3 домата, лимонов сок зехтин сол и черен пипер на вкус.


Реших че не мога да се лиша от семенцата на домата, тъй като много ги обичаме и ги оставих за украса. Да Ви е сладко!

Кюфтета с пушено сирене




Кюфтеца като кюфтенца, ама не съвсем. Трябва да ги опитате лесни са и много богати на вкус. А този сос е съвсем обикновен, но много си подхождат.


 Освен кайма и подправки ще ви трябва и пушено сирене и кашкавал. Този път не мога да дам точна рецепта с грамажи защото каймата ми е домашна и изобщо не съм я мерила , но сложих черен пипер, кимион, сол, червен пипер,1 глава лук, 1 яйце, 2 филии хляб, магданоз. 


 След като омесите каймата разделете на топчета и сложете на всяко топче по едно парченце пушено сирене. Подредете в тавичка и печете до готовност, накрая поръсете с кашкавал преди да ги извадите.


 Ако желаете да си приготвите и соса сложете 400 мл доматен сок без семки да заври, добавете сол на вкус, 1 щ черен пипер, 1 щ кимион, 1/2 ч л червен пипер, и малко олио. Като се редуцира добавете 2 л пшеничено нишесте разтворено във вода. Бъркайте за да не стане на гранулки. Хубав е и студен.
Да Ви е сладко!

Козунак за великден


Тези бяха, най големите ми козунаци за миналият Великден. Направих още много малки и средни и всякакви форми. Много се страхувах че ще похабя продуктите и няма нищо да излезе накрая,но се справих и се получиха страхотни на вкус козунаци. А вътре се деляха на конци. Сега вече няма и да си помисля за купешки.    


Неоходимитер продукти :1 кг брашно, 3 яйца, 100 мл олио, 100 мл кондензирано мляко, 100 мл вода, 150 гр захар, 1 ч ч бадеми, 2 ванилии, 1 есенция ром , 1 кубче мая, 1-2 щ сол, 1 есенция цитрон, 1 ч (по желание) стафиди.


Сложете маята с малко вода и 1 л захар да се събуди, след като е готова се омесва тесто с останалите продукти. Тестото трябва да е гладко и еластично. Колкото по-дълго се меси по- хубаво става.
След като омесите тестото го оставете да втаса. Аз се изхитрих и сложих в по-голяма купа с топла вода и покрих с кърпа, за да стане по бързо. 


Готовото тесто разделете на 5 равни топки и направете фитили от тях. Ако искате да има стафиди тук е момента да ги сложите по средата на фитилите и да ги скриете в тях. Оплетете козунака ,като започвате от дясно на ляво, най-дясното фитилче промушвате първо отгоре после отдолу на другите и става последно. Пак вземате най-дясното и повтаряте същото, получава се като решетка. Оставете отново да втаса. Когато е готов го намажете с яйце и прясно мляко така става по тъмен.
Поръсете със захар и бедеми и сложете да се пече в незагрята фурна нагласена  на 180 градуса до готовност, около 50-60 минути. 


Този го плетох по различен начин и го направих кръгъл.


Не се страхувайте, пробвайте ще стане, трябват ви само желание и нужните продукти. Аз със сигурност ще ги направя пак и със сигурност ще имисля нещо ново да сложа за по-интересно. Да Ви е сладко !


Ето още една плетка http://www.youtube.com/watch?v=WwayTp_6VBI

Мини козуначета с бадеми и локум



Аромата се носи не само у дома а в целия блок! Няма как почерпих и съседите.


Необходимите продукти: 1 кг брашно, 150 гр захар, 2 ванилии, 1 ч бадеми, 1 есенция ром, лимонова кора, 2 кутии локум, 1 кубче мая, 150 мл олио, 300 мл прясно мляко, 3-4 яйца според големината.  



Разтворете маята в малко водичка и 1-2 с л захар добавете 3-4 л брашно и оставете да кипне.  Когато маята е готова се омесва тесто с останалите продукти. Оставя се да удвои обема си . След като е втасало тестото се разделя на 25 -30 топчета , можете да оформите по най различни начини, на розички на плетенички, както ви харесва. Слагате локумче във всяко козуначе и отново оставяте да втасат във формички за мъфини . Когато са готови намазвате с яйце поръсвате със захар и бадеми. Печете на 180 градуса за около 25 минути.




В зависимост от големината на формичките се променят и бройките, аз имам 3-4 различни големини, така че преценете сами. Направете си ги, със сигурност ще Ви харесат и няма да си купите вече готов козунак.