вторник, 5 юли 2016 г.

Вегетариански кус кус със зеленчуци


  
Ето така се случват при мен нещата, музата ме връхлита спонтанно и не съм способна да и устоя. Този път беше Лидл


Как да им устои човек, любопитен за нови вкусове и аромати? Аз! не се сдържах, куркумата я познавам, но другите дори не знам как ще приготвя, но затова има чичо Гугъл :)



Първото предизвикателство беше сготвено веднага! Куксус и хумус, ама за хумуса после той е още по-лесен.

Благодаря на Йоана за вкусната рецепта http://www.kulinarno-joana.com/2008/11/vegetable-couscous/ , вечерята се хареса и всичко стана много бързо.



Необходимите продукти: 4 с л зехтин, 1 глава стар лук, 2 скилидки чесън, 300 г патладжан (1 брой среден размер), 250 г тиквички (2 броя малки), 1 червена чушка, ,  400 мл консервирани домати, 200 мл зеленчуков бульон, 200 г замразен грах, 2 ч л подправка за кускус (може да започнете с по-малко ако ви се вижда силен аромата), 50 г сушени кайсии (6 броя), 200 г паста кус кус, 2 супени лъжици нарязан пресен кориандър, сол и черен пипер.

Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Патладжаните, тиквичките и чушката се нарязват на едри парчета. 
Загряват се 3 супени лъжици от зехтина и в него се сотират лукът и чесънът за кратко. Добавят се патладжаните, тиквичките и чушката и се задушават за 5 минути, като се разбъркват периодично. Добавят се всички подправки (без кориандъра) и готвенето продължава още 1 минута.  


Към зеленчуците се изсипват доматите, бульона, грахът и нарязаните сушени кайсии и ястието се оставя да заври. След като е завряло температурата се намаля и готвенето продължава за 25 минути, докато зеленчуците станат готови и течността се изпари. 
Приготвя се кус кус според упътването на опаковката, този моят не се вари а само се залива с гореща вода. Аз залях 200 грама в купа с подсолена вода за 8 минути и затворих с капак.  След това прибавих 1 супена лъжица зехтин. 


Зеленчуците се сервират със сварения кус кус и ястието се поръсва с пресен кориандър. За моите мъже трябва да добавя и месце другият път, но и така много им хареса и си го хапнаха.


Да Ви е сладко!
Ако Ви е харесала идеята направете си я и споделете с бутоните под публикацията. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар