събота, 21 октомври 2017 г.

Бял хляб с квас и лимец



Има страхотниклипчета на майстори, които показват техники на месене и прегъване във Фейсбук и навсякъде из нета. Изгледайте няколко преди да започнете да правите хляб с квас. Изберете си тази, която ви се струва най-лесна за вас. Аз направих вече доста експерименти и почти съм налучкала как да работя.

Необходимите продукти: 200 гр квас, 380 мл вода, 400 гр бяло брашно, 100 гр лимецово брашно, 10 гр сол.


Ако имате активиран квас ви остава само да си омесите това пухкаво хлебче. Сложете всички продукти без солта в купа и смесете колкото да се намокри брашното и оставете поне за 1 час. После измесете в миксер или на ръка до гладкост. Оставете за 45 минути и направете едно разпъване. Повторете още три пъти, като при второто разпъване сложете и солта. След последното оставете да втаса и да удвои обема си. Оформете на топка и оставете в съд с кърпа на дъното и поръсена с оризово или царевично брашно. 
https://www.facebook.com/lubka.gecheva/videos/1901839453166297/?hc_location=ufi - 
тук можете да видите как се връща тестото като е втасало.

Като втаса обикновено в топло време отнема 2-3 часа, го обърнете в съда за печене направете разрез и го захлупете. Печете 25 минути с капак на 240 градуса и още 20 без капак на 190 градуса. Извадете го и го поставете върху решетка.
Оставете да се охлади така ако искате хрупкава коричка.



Да Ви е сладко!

80% Хидратация

110% Хидратация

Няма коментари:

Публикуване на коментар