вторник, 3 октомври 2017 г.

Питки с квас в плик



Тук по-интересно е печенето от колкото самата рецепта за тестото. Затова набързо ще напиша за него и след това за самото печене.


Необходимите продукти: 200 гр активен квас, 310 гр бяло брашно без добавки, 160 мл вода, 30 гр масло, 15 гр мед, 8 гр сол, 15 гр сухо мляко.

Замесете тесто от изброените продукти без солта, аз го месих на ръка. Оставете да постои около час, разтегнете и прегънете няколко пъти. Отново оставете да стои 30-60 минути, забелязах че като се застуди времето става по бавничко. На второто разтягане слагам солта. След третото разтягане оставям за 3 часа след това оформям и оставям за през нощта на стайна температура. На сутринта пека.



За печенето, след като са втасали добре питките се обръщат две по две върху хартия за печене. Направете разрези по желание. Сложете внимателно в плик и вържете. Поставе се във фурната може и да не е достигнала 200 градуса. След като се надуят и се напукат, около 20 минути след слагането във фурната се намалява температурата. Пекат се докато добият хубав цвят, около 20 минути още.

Изваждат се веднага от плика, и се увиват в кърпа ако ги искате мекички.
Ако ги искате хрупкави махнете плика след като са се надули и напукали.

Да Ви е салдко!

Вече мая май няма да ползвам!

Ако ви е харесала идеята за тези малки питки, направете си ги и споделете с бутоните под публикацията.

А това е един дебеланко който пекох без да покривам, само пулвелизирах на няколко пъти и сложих купичка с вода на дъното на фурната. Резултата е супер!



2 коментара: