неделя, 26 февруари 2017 г.

Торта "Телепорт"



Вкусът на тази тортичка буквално телепортира сетивата в друго измерение, много ми допадна и затова я кръстих така. Крема е супер нежен с приятен портокалов аромат. Платките са хрупкави, наситени и ароматни от ядките особено дивите лешници.



Наскоро правих друг десерт с подобни платки и крем, но исках да променя с малко по-плодов и детски аромата. 


Реших, че ще е портокалов, защото си подхожда с ядките и шоколада.


И така ето го моето ново попълнение в сектор любими торти.



Необходимите продукти: 4 белтъка, 1 с л нишесте, 80 гр орехи, 50 гр диви лешници леко запечени, 180 гр захар.



Сложете орехите, лешниците и нишестето в блендер с пулсиране смелете на ситно ядките. Разбийте леко белтъците със солта. После доразбийте като добавяте постепенно захарта. Като стане гъста и лъскава сместа добавете ядките и разбъркайте с шпатула. Поставете сместа в пош и оформете 4 кръга по 16 см диаметър. Останалата смес направете на малки кръгчета. Испечете на 120 градуса за час и половина. Оставете във фурната да се охлади. Отстанете хартията.



За крема: 4 жълтъка, 175 мл прясно мляко, 60 гр захар, 1 с л нишесте, 1 ванилия, 1 ч л портокалови корички, 50 гр масло, 250 гр маскарпоне, 2 с л пудра захар,160 мл сметана.




Сварете крема от жълтъците захарта, ванилията, млякото и нишестето. Добавете маслото, разбъркайте и оставете да се охлади завит с фолио, за да не хваща коричка.
Разбъркайте маскарпонето с портокаловите корички и пудрата захар. Добавете го към крема. Разбийте сметаната и я добавете към крема.


Изсипете крема в пош с кръгъл накрайник и шприцовайте, като спирала върху пърата платка. Сложете втората и отново шприцовайте крем. Така до последната платка, завършете с крем. Оставете в хладилник да се стегне и охлади. Поръсете с какао по края и залейте крайчетата с шоколадов ганаш. Украсете по ваше желание. 



Да Ви е сладко!

Ако ви е харесала моята тортичка споделете я с бутоните под публикацията.

неделя, 19 февруари 2017 г.

ДАКУАЗ - БАДЕМОВО-ЛЕШНИКОВ МЕРЕНГ С КАФЕЕН КРЕМ И ГАНАШ



От този шедьовър не се хапва едно парче, то е като предястие за сетивата, което така те завладява, че непременно искаш отново да изпиташ това удоволствие и режеш ново парче. 



Рецептата намеррих тук:


благодаря на авторката! Винаги съм обичала да променям нещата, но тук всичко е по мой вкус!

Използвах диви лешници, които набрахме тази есен от гората. Много лешници имаше и баба каза, че ще е тежка зимата, позна. Зимата наистина ми се видя много тежка, но бих я издържала отново ако пак има толкова лешници по гората. 




Необходимите продукти: 4 яйчени белтъка, 80 гр бланщирани бадеми, 50 гр печени обелени лешници, 180 гр захар, 1 с л нишесте, 1 щ сол.

Смелете ядките и ги смесете с нишестето и половината от захарта. В купа разбийте белтъците с щипка сол до пяна, а после прибавяйки захарта на порции до твърд сняг. Прибавете към белтъците ядките и нишестето. Разбъркайте внимателно, за да не спаднат белтъците. Върху голямата тава на фурната, покрита с хартия за печене, очертайте правоъгълник с размери 32 на 25 сантиметра. Обрънете хартията от другата страна и разпределете белтъците до размерите на правоъгълника, загладете. Пече се в предварително загрята фурна на 120°С за 1 час и 30 минути, след което изключваме фуната и се оставя блата вътре още 1 час и 30 минути. Не отваряйте фурната!!! След като минат и 3-те часа, извадете оставете да почине 10 мини и го обрънете върху друг лист хартия за печене. Отлепете хартията за печене, внимателно. Отрежете краищата, за да получите правилна форма на блата. Разрежете блата на 4 равни части по по-дългата му страна. 



Кафеен крем: 4 големи жълтъка, 175 мл прясно мляко, 60 гр захар, 1 с л натурално царевично нишесте, 2 ч л инстантно кафе, 2 с л гореща вода, в която се разтваря кафето, 225 гр хубаво краве масло на стайна температура

.

В купа смесваме жълтъците, захарта, нишестето. Загряваме млякото, след което половината от него прибавяме към жълтъците и разбъркваме. Изсипваме ги при останалото мляко. Варим при непрекъснато разбъркваме до сгъстяване около 8-10 минути. Получения крем пасирайте, за да получите много гладък крем, ако случайно нещо не е както трябва :) Покриваме го и го оставяме в хладилник за около 1-2 часа за да стегне, след което го изваждаме и го оставяме на стайна температура.

Разбийте кравето масло с миксер. Прибавете на няколко пъти крема, като непрекъснато разбивате. Добавете и разтвореното във водата и охладено кафе. Разбийте 5 минути до получаване на гладък и пухкав крем. 




Ганаш: 170 гр шоколад Милка екстра какао, 170 мл сладкарска животинска сметана, 2 с л глюкоза.
Загрейте сметаната и глюкозата до разтопяването й, като разбърквате. Свалете от огъня и прибавете шоколада. Разбъркайте до разтопяването му. Оставете го да се охлади преди да го използвате.





Сглобяване: Поставете трите блата върху табла, за да е по-лесно при пренасянето до хладилника. Намажете три от парчетата с 3-4 супени лъжици ганаш и ги оставете в хладилник, за да стегне, около 15-20 минути. През това време намажете другото парче с няколко лъжици кафеен крем и загладете. Отгоре поставяме един блат със стегнат ганаш с ганаша надолу към крема. Отгоре намажете крем. П



оставете блат с ганаш. Крем...... Накрая намажете всичко с крем. Оставете го в хладилник да стегне, след което го залейте с останалия ганаш (леко затоплен), за да стане гладко. 
Украсете както ви харесва, може да го панирате с филирани бадеми или настъргани орехи. Оставете да се стегне ганаша. 
Режете с намокрен в гореща вода гладък нож, който е подсушен след намокрянето.


Да Ви е сладко!
Направете си това чудно вкусно десертче и му се насладете. Споделете с бутоните под публикацията, нека стигне до повече хора.



петък, 17 февруари 2017 г.

Шоколадов сладкиш


Страхотен, лесен бърз сладкиш който ще Ви плени!  



Необходимите продукти: 
200 гр шоколад, 
150 гр брашно, 
1 ч ч захар, 
120 гр кисело мляко, 
1 к ч прясно мляко, 
1 с л какао, 
50 гр масло, 
1 яйце, 
1 ч л сода бикарбонат, 
1 с л запечени кокосови стърготини.



В подходяща дълбока купа се разбиват яйцето, захарта и маслото. Към тях се добавя 1/4 от шоколада, който се настъргва.

Следва добавянето на прясното и киселото мляко.

Накрая се добавят смесените брашно, сода и какао. Всичко се разбива заедно до получаването на хомогенна смес.

Изсипва се в предварително намаслена форма и се изпича на загрята на 200 градуса фурна за около 50 минути.



Щом сладкишът стане готов се залива с останалия шоколад, който е разтопен с малко прясно мляко или масло.

Украсен е с кокосови стърготини и топчета от кокосов марципан!



Да Ви е сладко!


неделя, 5 февруари 2017 г.

Профитероли с хрупкава глазура - Craquelin



Йоли отново ме провокира с интересна рецепта, която бях видяла преди време, но не се разтърсих да разбера как точно става.



Сега наготово се възползвах и резултата много ми хареса. Малките ми профитероли станаха с много приятна хрупкава обвивка.



 Само да кажа, че е добре да се направят и да се оставят на сухо и открито. После точно преди да се поднесат се пълнят.


Необходимите продукти: 60 г захар, 60 г меко масло, 40 г брашно, 20 г какао.





В купа разбъркайте маслото и захарта. Не е нужно да ползвате миксер, бъркалка или лъжица са напълно достатъчни за получите еднороден крем. Смесете брашното с какаото, прибавете го към маслото и отново разбъркайте до гладкост. 

Изсипете сместа върху лист хартия за печене. Отгоре покрийте с друг лист и леко разточете с точилка за да оформите тънък пласт около 2 мм. Дебелината на получената кора не трябва да е много дебела, бъдете внимателни!

Пренесете двата листа на дъска, табла или равна чиния. Приберете в хладилника за 30 минути докато тестото се стегне. Може да го замразите за кратко във фризер или ако навън е студено, както в момента, да го оставите да се втвърди на балкона. Тази стъпка е много важна, не я пропускайте! В противен случай тестото ще остане меко и няма да успеете да го нарежете на кръгчета. 

 След като тестото се е втвърдило отделете внимателно горния лист хартия. Обърнете внимателно кората и отделете и долния лист за да може без проблеми да извадите бисквитките след като ги изрежете. С малка формичка изрежете кръгчета. Ако имате мраморна плоча може да работите върху нея за да не се размеква бързо тестото. Аз използвах охладена тава обърната на обратно, за да се запази тестото студено.
Работете бързо, тъй като тестото лесно се отпуска и омеква. Ако това се случи, върнете го за кратко на студено. Остатъкът от тестото разточете наново, охладете и нарежете. Пригответе кракелина предварително и го съхранявайте в хладилник или фризер. В хладилник може да престои 2-3 седмици, а във фризер няколко месеца. Когато решите да направите еклери ще имате под ръка готова глазура. 


За пареното тесто в
 тенджерка кипнете 100 г прясно мляко, 100 г вода, 100 г масло, 1/2 ч.л. захар и 2 щипки сол. След като маслото се стопи и течността заври изсипете наведнъж 150 г брашно. Разбъркайте енергично с лъжица докато съберете всичко на гладка топка, която се отделя от дъното и стените на тенджерата. Тестото е готово след като остави тънък бял филм по дъното на съда. Процесът трае по-малко от минута. 
Охладете тестото и едно по едно сложете 4 или 5 яйца в зависимост от големината им. След прибавяне на всяко яйце разбърквайте добре до гладкост. 

Сипете тестото в пош с широк кръгъл накрайник. Сипвайте го на части, за да ви е по-лесно да оформите профитеролите. В тава, покрита с хартия за печене шприцовайте кръгли топчета. Големината им трябва да е по-малка от тази на кракелина. Разбира се, тя изцяло зависи от вашите предпочитания. Ако искате кракелинът да облее равномерно профитеролите, то трябва да е с около 1 см по-голям от тях. Ако кръгчетата са малки ще покрият само горната част на сладкишите. След като направите топчетата сложете върху всяко по едно кръгче от кракелина.


Крем: 400 мл прясно мляко, 2 яйца, 1/2 ч ч брашно, 120 гр захар, 1 ванилия, 60 гр бял шоколад, 50 гр масло, 1 желатин, 100 мл сметана.


Сварете млякото, разбийте яйцата със захарта добавете брашното към тях до получаваннето на гладка каша. Изсипете горещото мляко при получената смес и разбъркайте добре. Върнете всичко в тенджерата и варете докато се сгъсти и леко закъкри. Махнете от котлона и добавете шоколада и маслото разбъркайте докато се разтопят. Разтвореният желатин също отива в горещият крем. Оставете да се охлади покрит с фолипо да не хваща коричка. Когато е студен и стегнал се добавя разбитата сметана и се разбива за кратко с миксер. 
Напълнете профитеролите с пош с тънък накрайник и поднесете.


Да Ви е сладко!




Ако са ви харесали малките сладури, направете си ги и споделете с бутоните под публикациата.