сряда, 28 ноември 2012 г.

Меденки




Меденки за Коледа, звучи лесно и приятно. Когато реших да ги украся с фондан обаче, стана много забавно, представете си само , никога не съм докосвала фондан. Заредих се с търпение и дълго отлагах да го направя, защото знам че не е много лесно , купих си гел бои на д-р Йоткер, но нямам никакви инструменти, нито текстурни подложки нито резци. Започвам с оцветяването на фондана. Получиха се горе-долу цветовете, и си викам ще стане. Ама като взех да го точа и да се залепва ми стана ясно, че ще падне борба.  


Прготвих си меденките, които станаха уникални с ароматите на канела, кардамом, джинджифил  и какво ли още не .  
Рецептата видях някъде в нета и я преписах набързо :
240 гр брашно, 80 гр захар , 1 жълтък , 50 мл мед, 2 с л прясно мляко, 1 ч л микс от подправки за меденки, 60 гр  масло, 1 ч л бакпулвер.
За глазурата :1 белтък + пудра захар докато стане много гъст крем.



 Омесва се твърдо тесто,  което се разточва на кора с дебелина 0,5 см,  изрязват фигурки и се пекат на 190 градуса на по горен ред на фурната.  След като са напълно студени извикайте на помощ малките ръчички и се захващайте за работа. Украсяването на мен ми отне доста време, защото докато схвана някои неща  за работа с фондана направо се оказах да го правя по едно време.






Докато ги украсявахме меденките намаляха доста, така че ако искате да ви останат все пак, направете си двойна доза! Да ви е сладко!


Козуначени розички с шоколад




Необходимите продукти:  2 яйца, 200 мл прясно мляко, 100 течна сметана, 100 гр масло, 2 ч ч захар, 1 суха мая, 100 мл олио, 600 гр брашно, 1 ванилия, 1 портокалова кора, 1 ч ч течен шоколад, 1 ч ч орехи.  


Маята се разтваря във млякото и 2 л захар и се оставя да шупне. Замесва  се с останалите продукти. Тестото се омесва добре и се оставя да втаса.


Разделя се на две, за да ви е по лесно за разточване. Прави се кора с дебелина 0,5 см . Изрязват се кръгчета с ринг или чаша. Кръгчетата се нарязват на четири места по крайчетата и се слага една кафяна  лъжичка шоколад в средата и една орехова ядка. Завива се като розичка а след това се слага в още едно кръгче за да стане по-голяма. Изрезките не се премесват те се слагат на дъното на формичките и след това изглеждат като лисленца. Отново се оставят за кратко, намазват се с яйце, поръсват се със захар, пекат се на 180-200 градуса докато се зачервят.


Да ви е сладко!


Тази рецепта се хареса на майсторите от Кулинарен журнал и беше поместена в специалното издание на 1.05.2013г



неделя, 25 ноември 2012 г.

Шарени кифлички




Мекички и ароматни кифлички с канела, орехи и шоколад.

 Необходимите продукти:1 кг брашно, 600 мл прясно мляко, 2 щ сол, 2 яйца, 100 мл олио, 3 ванилии, 1 кора от лимон, 20 гр мая, 1 ч захар, 100гр масло,
За плънката: 1 ч нутела , 1 ч орехи, 1 ч кафява захар, 1/2 канела1 яйце за намазване.

Маятя се разтваря в 100мл мляко и 2 с л захар и малко брашно оставя се да се навдигне. В малка тенджера се слага останалата захар да се карамелизира, маха се от котлона, добавя се 50 гр масло и се бърка да се поеме, добавя се прясното мляко и се бърка докато се разтопи хубаво.


 Като се навдигне маята се замесва тесто с карамеленото мляко и останалите продукти. преди да го сгъстите съвсем го разделете на две и добавете какао в едната половина. Доомесете и оставете да втаса.


Разточете бялата част и намажете с масло и нутела, поръсете с кафява захар, орехи и канела и завийте на руло. Нарежете на парчета.  Разточете кафявата част и  нарежете на ленти . Вземате едно бяло парче и усуквате една лента от кафявите около него. Готово вече имате щарени кифлички остава да се понадуят, намажете ги с яйце и поръсете с кафява захар, опечете ги на 180 градуса за около 30 мин. 


                                                                    Да ви е сладко!

петък, 23 ноември 2012 г.

Пред - Коледни трепети





Мирише ли Ви вече на Коледа ?


У нас замириса на канела , лимони, портокали , вече тренираме за коледните лакомства с пълна пара.



Това вкусно коледно руло ще бъде нещо което задължително ще присъства на масата. 
Необходимите продукти: 300 мл прясно мляко, 20гр мая, 2 яйца, 2 с л  захар, 1/2 ч л сол, 1 ванилия, 1 портокалова кора, 600 гр брашно 10 с л олио, 2 с л какао.
За плънката: 1 ч нутела, 1ч орехи, 1 ч кафява захар, канела, 50 гр масло.
  1 яйце за намазване и шепа филирани бадеми за поръсване



Сложете маята да се разтвори заедно с захарта в млякото. Добавете няколко лъжици брашно и оставете да се вдигне.


Когато е готова замесете тесто с останалите продукти без какаото. Оставете да втаса и отделете малка топка в която сложете какаото предварително разтворено в малко вода. Разточете тестото на правоъгълна кора и намажете с масло и нутела, поръсете кафявата захар с канелата и орехите. Завийте на руло . От кафявото тесто се оформя фитил и се украсява рулото. Оставете да се навдигне . 


Намажете с яйце и поръсете с бадеми бялата част а кафявата с кафява захар. Печете на 180 градуса до готовност.


Да Ви е сладко!

вторник, 20 ноември 2012 г.

Явровски фасул и още нещо


Яли ли сте такива шарени бобчета? Като бях малко момиченце се заравях в купища фасулени зрънца, които се произвеждаха от моята баба и дядо.


Много съм щастлива, че мога да се насладя на този уникален вкус, благодарение на  бабата и дядовците на мъжа ми, които не спират да се борят с земята дори на преклонна възраст. В тази миниатюрна градинка стават най-сладките домати, моркови, малини и какво ли още не.



 Ние младите не сме като тях и няма да има скоро на трапезата ни такива сортове  фасули, картофи и какво ли още не. Те просто си отиват заедно с нашите баби. Така си отидоха и козите от село. Преди време селото имаше голямо стадо, което се чуваше от километри, а ние като деца тичахме да ги посрещнем.


 Но да не се отдалечавам много от готвенето, че ми стана мъчно за загубеното време и ще ме налегне носталгия.
Днес реших да разнообразя малко нашия фасул, като добавя и малко гъби, моркови, печени пиперки,    
*Сложете фасула да се накисне. Изплакнете и го сложете с малко вода да заври.
* Изплакнете наново и налейте нова вода. Добавете морков, лук,  гьозам, магданоз, и малко олио и варете до готовност на фасула.
*В касерола задушете гъби.
* Пригответе си три печени чушки.
* В тиган задушете глава лук добавете една лъжица червен пипер, гъбите, и чушките и зрънцата фасул . Когато всичко се омаже добре го върнете в тенджерата при чорбата от фасула и варете още 5 минути .    


Сега е ред на сладичкото, и тъй като е сезонът на тиквите отново ще е тиквено.


Нарежете малка цигулка на тънки филийки, поръсете със захар и печете докато омекне. В тази част където са семките сложете захар, ядки, стафиди, сушени боровинки ябълка на резенчета. когато се изпече сложете едно сурово кръгче за капаче и обърнете .



Подредете ги в формичка намазана с масло и поръсена с кафява захар. Печете до готовност на резенчетата. Поръсваме с орехи.Слагаме още един ред печени тиквени филийки. Идва ред на тестото, за него ви трябват: 2 яйца, 1 кафяна чаша захар,10 с л  брашно, 1 ванилия, 50 гр масло 1/2 ч л бакпулвер, 1/2 ч л канела и 4 с л тиквено пюре.  Разбиваме  яйцата със захарта  добавяме маслото, пюрето и брашното с бакпулвера и ванилията заливаме със сместа и печем отново . 



 Ако се страхувате да го обърнете може и да го поднесете така  моя малко се припече, но се отлепи добре.


Да ви е сладко!



Тарт с дюли и шам фъстък






Много на бързо сътворен и още по бързо изяден ! Това е, всички ми се чудят как ми се занимава да направя нещо, да го украсявам половин час и после някой да си го хапне за една минутка. Ами занимава ми се и дори ми доставя удоволствие да гледам как ближните ми си облизват пръстите.  



Необходимите продукти : 1 яйце , 1 к ч захар, 1 к ч масло разтопено, 1 ванилия , 1/2 кора от портокал, брашно около 2  1/2 ч ч ,1 с л  кисело мляко, 1/2 бакпулвер. Омесвате тестото без да месите дълго, оставяте го да престои.
Плънката се приготвя много лесно 1 дюля се почиства и настъргва, слага се 1 ч захар и малко вода да поври докато омекнат дюлите. Ако нямате пресни дюли  изсипвате една чаена чаша сладко от дюли (може да го смесите с малко сметана ако е много гъсто) или друго по желание отгоре украсявате с шам фъстък и фигурки от тестото. Пече се на 180 градуса до зачервяване.


Да Ви е сладко!


Коледен венец с канела и шоколад


Почвам да пиша веднага да не забравя нещо. защото този път направо не мога да повярвам на устата си!


Необходимите продукти: 300 мл прясно мляко, 1 яйце, 1-2 сл захар, 1щ сол, 50 мл олио, 1 суха мая, 500-600  гр брашно, лимонова кора.  


За плънката: 100 гр масло. 1 ч орехи, 1ч кафява захар, 1 ч нутела или лешников крем, 1 канела.


Маята се размесва с млякото, захарта и 5 л брашно да шупне. След като е готова маята се омесва с яйцето брашното, лимоновата кора и олиото.  
Тестото се оставя за 30 минути . Разточва се на правоъгълна кора намазва се цялата с масло. Половината кора намазвам с шоколад а другата половина се поръсва с кафявата захар, орехите и канелата.


 Навива се на руло и се разрязва на половина по дължина, двете половини се усукват и се завиват на кръг. Оставя се да втаса. Пече се на 180 градуса за 50-55 минути.


Докато е топло наръсих  с пудра захар и го разчупих, защото не се трае от аромат! 


                        Още не е  изстинал добре, но постът е готов за пускане! Да Ви е сладко!


понеделник, 19 ноември 2012 г.

Орехов кекс с шоколадова глазура




Направо не се издържа покрай това пухкаво изкушение. Направете си го ако харесвате орехи и се насладете.


Необходимите продукти: 4 яйца, 280 гр захар, 8 с л олио, 200 мл прясно мляко, 1 ванилия, 1 лимонова кора, 1/2 ч л канела, 1 ч ч настъргани орехи, 2 с л какао, 300 гр брашно за кекс или обикновено + 1 бакпулвер.



  * Яйцата се разбиват със захарта
*Добавят се олиото и млякото
*Добавят се брашното със сухите съставки
* Изсипва се в форма намазана с масло 
*Пече се на 180 градуса - около 50 минути



За глазурата :100 мл сметана, 100 гр шоколад, 10 гр масло. Загрявате сметаната добавяте шоколада и бъркате докато се разтопи напълно накрая се добавя и маслото. Залейте кекса с 3/4 от глазурата и изчакайте докато се изстуди напълно . Загрейте отново останалата глазура и направете шарки.



Да ви е сладко!