неделя, 2 април 2017 г.

Лимонов кекс с рикота и бадеми



Цяла седмица не съм правила нищо и сега не мога да се спра. Само виждам нещо в любимите ми групи и почвам да бъркам.


Благодаря на Танчето за тази вкусотия, получи се много добре за неделно похапване. http://navkusenpat.blogspot.bg/2017/02/blog-post_7.html



Необходими продукти: 250 гр рикота, 3 яйца на стайна температура, 160 гр кристална захар, 90 гр разтопено масло, 2 лимона – настърганата кора от тях и сока
1 ч л ванилов екстракт, 225 гр самонабухващо брашно пресято, 60 гр смлени бадеми.


Фурната се загрява на 180 ̊С. Приготвя се форма за печене, кръгла 22 см или правоъгълна – намазва се с масло и се поръсва с брашно
В голяма купа се разбиват рикотата със захарта. Добавят се яйцата и се разбива до гладък крем. Добавя се маслото, лимонената кора, лимоновия сок и ваниловата есенция.
Постепенно, на три пъти, се добавя брашното и се разбърква. Накрая се добавят настърганите бадеми и сместа се разбърква с шпатула, докато се поемат бадемите. Сместа се изсипва във формата, заглажда се с шпатула, пече се 50 минути.



Запичаме леко бадемите.
Кексът се изважда и се обръща върху решетка докато изстине напълно.
Аз гарнирах кекса с разтопен бял шоколад, защото у нас захарните глазури много не са на почит, но ще напиша и продуктите за глазурата.


За гарниране: 1 белтък, 2-3 с л лимонов сок, 100 гр пудра захар, 50 гр филирани или натрошени бадеми.
Глазурата се приготвя като белтъкът се разбива с пудрата захар. Прибавя се лимоновия сок, една по една лъжица като се следи течността – да е течна, но не много, т.е. като се излее върху кекса да се разтече по него, но да не изтече.
Решетката с охладения кекс се премества върху чиния и се украсява с глазурата, поръсва се със запечените бадеми и  лимонови корички.


Да Ви е сладко! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар